Wednesday, November 5, 2008
DAGING MASAK HITAM MANIS
Resipi ini diambil dari majalah Saji... dan telah diubahsuai mengikut citarasa famili saya. Menu ini sesuai dihidangkan bersama nasi putih dan sup sayur. Bagi yang suka pedas, tambahkan cili padi dalam bahan kisar, atau lebihkan serbuk lada hitam.
BAHAN-BAHAN:
500 g daging (dipotong nipis, dicuci dan diroskan)
125 ml kicap pekat (1/3 cawan) - kicap manis pun boleh jugak
6 biji cili merah }
2 ulas bawang merah } dikisar
2 ulas bawang putih }
2 cm halia }
2 sudu besar rempah kari
1 tangkai daun kari
2 biji tomato - dicincang
125 ml minyak masak (1/3 cawan)
2 sudu besar gula
1/2 sudu besar serbuk lada hitam
2 labu bawang besar - dipotong bulat
1 tangkai cili merah } dibelah dua
1 tangkai cili hijau }
1 batang kayu manis
2 sudu bawang goreng
125 ml air (1/3 cawan)
CARA MEMBUATNYA:
1. Gaul daging dengan bahan kisar dan perap selama 10 minit.
2. Panaskan minyak. Tumiskan kayu manis dan daun kari. Kasi naik bau kejap, terus masukkan daging perap dan kacau sebati. Biarkan daging masak sedikit.
3. Masukkan tomato cincang, rempah kari, gula, lada hitam, kicap dan air. Biarkan sehingga daging betul-betul masak.
4. Masukkan bawang besar dan cili. Biarkan hingga agak layu.
5. Akhir sekali, masukkan bawang goreng dan tutup api. (Saya tak pernah pun masukkan bawang goreng, tapi, rasa sedap jer. :) )
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment